Ingredienser
1.5
kg fransyska
1.5 l vatten
1.5 tsk salt
2 st morötter
1 st purjolök, den vita halvan
10 st vitpepparkorn
½ tsk dillfrön
1 knippe dill, endast stjälkarna
salt efter smak
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit
1-2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
1 - 2 dl vispgrädde
1 dl finhackad dill
salt efter smak
1.5 l vatten
1.5 tsk salt
2 st morötter
1 st purjolök, den vita halvan
10 st vitpepparkorn
½ tsk dillfrön
1 knippe dill, endast stjälkarna
salt efter smak
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5-6 dl kokspad
2 tsk ättiksprit
1-2 tsk strösocker
vitpeppar ur kvarn
1 - 2 dl vispgrädde
1 dl finhackad dill
salt efter smak
Skär köttet i 3 - 4 centimeter tjocka
bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Koka upp vatten och salt eller
buljong i en annan kastrull.
Häll det kokande vattnet över
köttbitarna och låt koka upp igen (på så vis minimerar man de partiklar
som lossnar från köttet).
Skumma noga bort det grums som stiger till ytan.
Lägg i moroten, purjolöken, kryddor
och salt. Låt sjuda försiktigt under lock i ca 2 timmar, eller tills köttet är riktigt mört.
Lägg över köttet i en kastrull.
Gör sedan i ordning såsen. Fräs smör och
mjöl och häll på 5 - 6 deciliter av kokspadet under vispning och sjud
tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt
ättika, socker, vitpeppar och dill. Rör ner vispgrädde i grytan. Efter det får
grytan inte koka, bara sjuda. Smaka av med lite salt. Servera med kokt
potatis.
0 comments:
Post a Comment